Европейската банка за възстановяване и развитие прогнозира, че икономиката на България ще нарасне с 4,2% през настоящата година, компенсирайки спада с 4,2% през 2020 г.
 
Това обаче представлява занижена прогноза спрямо юнската оценка на ЕБВР, според която БВП на нашата страна се очакваше да нарасне през 2021 г. с 4,5%.
 
В ноемврийския си доклад "Регионални икономически перспективи" ЕБВР залага  растеж на БВП на България през 2022 г. с 4,4% догодина, което представлява възходяща ревизия с 0,4 процентни пункта спрямо прогнозата през юни за икономическа експанзия с 4 на сто.
 
Рисковете пред българския растеж обаче са наклонени в посока надолу (за по-слаб от очакваното икономически растеж), включително поради ниския процент на ваксиниране срещу Covid-19 и продължаващата политическа криза, посочва ЕБВР в своя последен доклад.
 
Официално съобщените смъртни случаи от Covid-19 в регионите на ЕБВР нараснаха през ноември 2020 г. и април 2021 г., като Централна, Източна и Югоизточна Европа бяха особено засегнати. През есента на 2021 г. дневните смъртни случаи започнаха отново да нарастват в редица икономики, като смъртните случаи на милион в регионите на ЕБВР надвишават четирикратно средното световно ниво. Смъртността на милион население е особено висока в България, Черна гора и Румъния.
 
През първата половина на 2021 г. БВП на нашата страна нарасна с 3,1% на годишна база, тъй като инерцията на възстановяване от коронавирусната криза се забави през второто тримесечие, посочва докладът на банката. Частното потребление обаче се ускори през второто тримесечие на фона на облекчените ограничителни противоепидемични мерки и силния ръст на заплатите.
 

istock
istock

Заплатите в публичния сектор нараснаха с 18 на сто през първата половина на годината, докато заплатите в частния сектор се увеличиха с почти 11 на сто. Това доведе до увеличение на държавните разходи с 5 на сто през същия период, тъй като властите продължиха ключовите мерки за подкрепа.

Министерство на финансите: Ръстът на доходите ще се ускори

Според ЕБВР обаче възстановяването на инвестициите остава слабо и е с около 7% под нивата преди пандемията. Износът на стоки най-накрая се възстанови в по-голяма степен през второто тримесечие на 2021 г. след скромното му представяне от второто тримесечие на 2020 г. насам.

Износът на услуги също нарасна силно през второто тримесечие на 2021 г. (с 45%), но това беше недостатъчно за да се затвори все още голямата разлика с нивата от преди пандемията, посочва ЕБВР.
 
Инфлацията се ускорява силно през първите двете месеца на 2021 г. до 4,8%, което отразява повишените цени на енергията и нарастващите цени на храните.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg