Микро, малките и средни предприятия в страната ще могат да кандидатстват за над 735 млн. лв. до края на годината, съобщават от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

Средствата са по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и по Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" (ПКИП) към Министерството на иновациите и растежа. Те ще трябва да бъдат инвестирани в нови машини и софтуер, в изграждане на ВЕИ и съоръжения за съхранение на енергия до 1 мегаватчас (MWh), в подобряването на информационната и киберсигурността и други.

Бизнесът: Газът ще ни излезе три пъти по-скъп

Компаниите вече могат да подават проектите си по първата за България процедура от НПВУ – "Технологична модернизация". Тя е с общ бюджет 260 млн. лв. и е насочена предимно към производствените фирми – за лекарства, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и други.

Допустими са още предприятия, които се занимават със събиране и обезвреждане на отпадъци или с рециклиране на материали, филмови и телевизионни студия, радиа, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна дейност.

istock
istock

Кандидатстването е до 21 септември 2022 г. и е изцяло онлайн през системата ИСУН 2020 на следния адрес.

Спрямо големината и нуждите си дружествата могат да получат от 35 000 лв. до 700 000 лв. за закупуване на апаратура, с която да създадат нови поточни линии и продукти. Очаква се подкрепата да достигне до между 700 и 1000 компании.

Още над 3000 пък ще бъдат подпомогнати със следващите четири процедури по Плана за възстановяване и устойчивост и по ПКИП. До края на лятото ще стартира грантова схема за 30,6 млн. лв. за ИКТ решения. В последното тримесечие на годината ще бъде отворена мярка за 200 млн. лв. за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия.

Курорт Албена иикономиса 150 000 лева от сметки за ток


Очаква се с нея да се постигне по-голяма енергийна самостоятелност на предприятията
. Още 118 млн. лв. ще бъдат инвестирани в МСП, които са получили знака за качество „Печат за върхови постижения“ по конкурсите на Европейския съвет по иновациите. Те ще могат да развиват иновационни дейности като създаване на прототипи и демонстрация на технологии.

Повече научни изследвания и създаване на иновации вътре в самите предприятия ще се финансират с пилотна процедура от Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията. Тя ще е с бюджет 127 млн. лв. и се очаква да стартира в края на тази година. По нея ще могат да кандидатстват фирмите от икономически сектор “C” - Преработваща промишленост.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg