От началото на пандемията с COVID-19 в България има хаос в управлението и финансирането на здравната криза, който води до разпиляването на огромен ресурс за ваксини, тестове, лекарствени препарати, медицински изделия и апаратура, капитално строително и други. Това се посочва в анализ на Български институт за правни инициативи /БИПИ/ представен днес в Националния пресклуб на БТА.

Анализът е правен за времето от март 2020 до март тази година. БИПИ е партньор за България по международния проект "Ефективна борба с корупцията", който се осъществява с финансиране от Държавния департамент на САЩ.

Доходите на 80% от българите ще бъдат засегнати от кризата

Отмененото действие на Закона за обществените поръчки създава корупционна среда и възможност за злоупотреба със средства от бюджета и оперативните фондове на ЕС и спекула по време на пандемията от COVID-19. Наблюдава се несъразмерност във финансирането на мерките за овладяване на пандемията и резултатите от тях в контекста на сравнението между броя на лекуваните в болници, средствата за лечението им и броя на починалите през 2020 г., в това число и от COVID-19.

От БИПИ посочват че има лобизъм при избор на фирми - производители на ваксини и на фирми-доставчици на лекарствени средства, дезинфектанти, медицинска апаратура и други здравни продукти. При определянето на цените на тестовете за COVID-19 доминира търговския интерес над интересите на гражданите и принудата хората да заплащат сами тези тестове, в някои случаи и в нарушение на закона.

istock
istock

Експертите на БИПИ смятат, че има неяснота по отношение на принципите и критериите при изработването на методиката за заплащане на труда на медицинския и немедицинския персонал на "първа линия".

Многобройните й промени изглежда, че са направени с единствената цел да няма недоволни и шум в системата, което би създало допълнителни проблеми пред управляващите и техните опити да овладеят кризата.

Работим все повече за държавата през 2021г.


В анализа се отчита липса на прозрачност и отчетност при дарителската кампания, често използвана повече с рекламна цел от компрометирани политици за изчистване на имиджа им като дават пример с дарителската кампания на Делян Пеевски.

Според БИПИ няма реален контрол от страна на държавата върху мерките за овладяване на пандемията от COVID-19; граничещ с отказ от осъществяване на това задължение. Ваксинационната програма на правителството се изпълнява бавно и хаотично, което увеличава рисковете за нейния провал, посочиха още експертите.

istock
istock

В международен аспект корупцията в здравеопазването е една от най-високите и особено във време на пандемия този корпуционен фактор се увеличава изключително много. Кризата, породена от COVID-19, е многостранна. Тя е преди всичко здравна криза, но оказа своето влияние върху обществото, икономиката и управлението. По данни на Световната банка, дори и в нормална ситуация, корупцията в здравния сектор на глобално ниво към 2019 г. води до загуби от над 500 милиарда долара годишно.

Служебният финансов министър: Ще работим с наличните пари

В условия на криза, корупцията и извънредното положение са взаимосвързани. Огромният масив от средства, бързината, с която трябва да се вземат решения и да се доставят лекарства и материали, както и обществените очаквания оформят "перфектна буря" за корупция.

Във фазата на възстановяване от кризата националните държави и международните организации ще инвестират невиждан досега обем от средства - за ЕС той е над 1,8 трилиона евро. Всички тези фактори влияят върху корупционната среда - те повишават корупционния риск, а в държави като България, където има систематични проблеми с корупцията, кризата засилва още повече негативните явления при използването на публичния ресурс.

istock
istock

Експертите посочват основните корупционни прояви в сектора на здравеопазването, чието въздействие във връзка с управлението на кризата се повишава. Сред тях са такива, свързани със системите за обществени поръчки, подкуп при медицински услуги, корупция в научна и развойна дейност при създаването на нови продукти, конфликт на интереси и лобиране при разходи, свързани с COVID-19.

За намаляване на хаоса при подобни ситуации експертите на Български институт за правни инициативи предлагат в България да се приеме закон за извънредното положение, както и да се въведе ефективно електронно управление и правосъдие.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg