Досегашното правителство можеше да направи малка актуализация на държавния бюджет, за да не се налага преструктуриране на разходите по политики и ведомства, каза пред журналисти днес служебният министър на финансите Асен Василев.

Той не каза с какъв екип ще работи, като уточни, че заместник-министрите ще бъдат назначени от служебния премиер.

Асен Василев каза, че министерството е обезпечило изплащането на всички разходи по мерките срещу ковид кризата, както и пенсиите до края на май и с изплащане през юни. Оттук нататък ще се търси в състоянието на текущия бюджет, за да бъдат продължени тези мерки и в каква степен, каза новият финансов министър.

Борисов: Бюджетът към края на април е на излишък

"За съжаление е изпуснат моментът за актуализация на бюджета и ще работим с наличните пари. Както изглежда, средствата в бюджета са доста добри, но ще се запознаем със ситуацията и това ще бъде предоставено на хората и на бизнеса. Основната ни задача са изборите и да се погрижим за гражданите и бизнеса, които са в много тежка ситуация след повече от една година финансова, икономическа, а вече и в политическа криза", каза Василев.

istock
istock

Асен Василев благодари на Кирил Ананиев, като посочи, че ще разчита много на хората в министерството, защото отдавна се знае, че в него работят професионалисти и това е едно от министерствата, които имат най-добре подготвения състав.

За съжаление сутринта чух от президента Румен Радев, че държавата е в тежко финансово състояние едва ли не във финансова криза, каза бившият министър на финансите Кирил Ананиев.

6,1 млрд. лева са изхарчени от бюджета в подкрепа на хората и бизнеса

"На него му е простено, той не е финансист, но искам да заявя, че изпълнението на бюджета и приходите в него вървят много добре и вие знаете защо - мерките срещу ковид кризата бяха меки, бизнесът работеше в по-голямата си част нормално и внасяше данъци в държавата. Към 30 април бюджетът беше на излишък от 115 милиона лева, което е 0,1 на сто от прогнозния Брутен вътрешен продукт. Със закона за бюджета е предвидено в края на годината бюджетът да е на дефицит от 3,9 на сто от БВП или 4,9 млрд. лева. Към края на април, през най-тежките от фискална гледна точка четири месеца на годината, ние имаме, макар и малък, но излишък", посочи Ананиев.

istock
istock

Към края на април във фискалния резерв на държавата има 8,8 млрд. лева, от които не могат да се използват парите от Сребърния фонд - или 3,3 млрд. лева. Това означава, че държавата има кешова маневреност за посрещане на предстоящи разходи. Преди края на април във фискалния резерв ще влязат и 511 млн. евро по инструмента Sure на ЕК за борба с пандемията. С приетите от НС възможности за държавен дълг в размер на 4,5 млрд. лева до този момент е теглен заем в размер на 800 млн. лева, което също дава маневреност на служебното и на следващото редовно правителство да посреща разходи пред държавата, каза Ананиев.

Всички разходи, които са гласувани в бюджета, са финансово осигурени. Пандемията ни затрудни, но пари по мерките за справяне с нея са осигурени до края на май, каза Ананиев.

Бившият финансов министър каза, че е разпоредил на всички ведомства да подготвят разчети за разходите за предстоящите извънредни избори. План сметката за изборите трябва да се приеме 55 дни преди изборите, тоест най-късно в понеделник тя трябва да е приета, каза Ананиев.

Актуализация на бюджета досега не беше направена, защото се чакаше да има нормално правителство, което да има свои цели и приоритети и ние да не му налагаме свои сметки. Актуализация на бюджета освен това за три дни не се прави, процедурата е подробно описана в закона, посочи още Кирил Ананиев. През предстоящите два - три месеца бюджет е в състояние да издържи докато работата се поеме от редовен кабинет, каза Ананиев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg