Допълнителните пари за медици се осигуряват от държавния бюджет, а не от здравноосигурителните вноски. Т.е. НЗОК е само една пощенска кутия – през нея парите минават и се плащат на колегите.

Дали ще ги има или не – за това предстои да поговорим с новото ръководство на министерството. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в студиото на „Здравей, България”.
 
Д-р Маджаров призова за 70% паритет в заплащането на медиците ни в сравнение с останалите в ЕС
 
„Тези пари са за хората, които са участвали в лечение и диагностика на болни от COVID-19”, посочи още той.

Борисов: Бюджетът към края на април е на излишък

„Смятам, че на този етап лекарите ще получат бонуса от 1000 лв., защото има предвиден буфер от 600 млн. в бюджета на държавата, записан и към бюджета на НЗОК, който е за тази цел”, посочи Маджаров.

istock
istock

Маджаров отправи молба към ръководството на здравното министерство и НЗОК средства да бъдат предвидени и за заети в лаборатории и рентгеновите кабинети. „Засега те не са включени, което не е честно”, коментира той.
 
„Надявам се през лятото да гледаме малко по-спокойно на нещата и до края на сезона да не се налага да говорим толкова много за ситуацията с COVID-19“, коментира той по повод епидемичната обстановка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg