Доходите на всеки втори човек по света са спаднали заради коронавируса. Жителите на страните с ниски доходи са особено тежко засегнати от загубите на работни места или съкращенията на работното си време, показва проучване на института "Галъп", предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Базираният в САЩ институт е проучил 300 000 души от 117 страни по света. Половината от имащите работа са печелели по-малко заради прекъсванията, свързани с коронавируса.

Това се равнява на 1,6 милиарда засегнати по света, отбелязва "Галъп". "Тези проценти варират от 76 на сто в Тайланд до 10 на сто в Швейцария", отбелязват в изявление авторите на проучването.

В Боливия, Мианма, Кения, Уганда, Индонезия, Хондурас и Еквадор, над 70 на сто от запитаните са съобщили, че получават по-малко, отколкото преди глобалната криза. В САЩ тази цифра спада до 34 на сто.

Кризата с КОВИД-19 е засегнала работниците по цял свят, особено жените, които са свръхпредставени в нископлатени сектори като продажбите, туризма и хранителните услуги.

Проучване на "Оксфам" в четвъртък показа, че жените по света са загубили приходи от 800 милиарда долара заради пандемията.
Освен това над половината от запитаните са заявили, че временно са спрели да работят - или около 1,7 милиарда възрастни по света. В 57 страни, включително Индия, Зимбабве, Филипините, Кения, Бангладеш и Салвадор, над 65 на сто от запитаните са съобщили, че временно са спрели работа.

istock
istock

По-слабо са засегнати предимно развитите страни с високи доходи. По-малко от 1 от 10 в Австрия, Швейцария и Германия са спрели временно работа. В САЩ тази цифра е 39 на сто, показва проучването.

Доходите ни растат въпреки пандемията

Освен това един на всеки трима е загубил работата или частния си бизнес - което означава над 1 милиард души по света. Тези цифри също варират, от 3 на сто в Швейцария и 13 на сто в САЩ, до над 60 на сто във Филипините, Кения и Зимбабве.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg