Европейски икономически експерти оценяват ситуацията с икономическата политика на континента като по-лоша.

Това се посочва в Проучване на икономически експерти (EES ) - глобално тримесечно проучване, проведено от мюнхенския институт "Ифо" (Ifo) и Швейцарския институт за икономическа политика,  в което този път са участвали 1537 участници от 133 страни. 

"В Европа ситуацията с икономическата политика се оценява като по-лоша от предходното тримесечие", заяви експертът от "Ифо" Никлас Потрафке.

Икономисти: Разходите може прекалено много да се повишават

"Според експертите правителствата не са успели да намерят адекватен подход към предизвикателствата на бъдещето с икономическата си политика", добави той.

istock
istock

Анкетираните са оценили отрицателно ситуацията в Германия или -12 пункта в скала от -100 до +100. Във Великобритания цифрата е -19, а в Италия е отчетено най-ниското равнище от -32. В Северна Африка, Южна Америка и Централна Азия експертите оценяват икономическата политика толкова отрицателно, колкото и през предходното тримесечие.

Край на политиката на „лесните пари“

За сметка на това експертите определят икономическата ситуация в Северна и Централна Америка, както и в големи части от Африка и Азия като по-положителна спрямо предходния период.

Данните се осредняват първо на ниво отделна страна, а след това и в рамките на 18-те региона. Глобалната средна оценка за днешната икономическа политика и как тя се справя с предизвикателствата на бъдещето е на равнище 5 пункта спрямо предходното тримесечие. Проучването е проведено от 7 декември 2022 година до 21 декември 2022 година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg