Във второто тримесечие на тази година икономиката в България започна възстановяване - става въпрос за възстановяване на произведената продукция, реализиране на продажби, износът също нарастна. Надявам се, че през следващото тримесечие ще има още по-добри резултати.

Това каза в Бургас председателят на КНСБ Пламен Димитров. Той обясни, че кризата е засегнала страната ни асиметрично като една част от фирмите са понесли малки загуби, други в сферата на търговията, туризма, ресторантьорството, транспорта и други сектори са засегнати силно и продължават да са.

Възможно ли е ударно вдигане на доходите


В сравнение с 2019 година туризмът у нас понася спад с около 50 процента и възстановяването му ще изисква минимум година, посочи Димитров. Неговото мнение е, че България върви към една политическа нестабилност и това създава несигурност на много фирми у нас.

istock
istock

От друга страна пък добрата новина е, че ресурсите от Европейския съюз стават все по-видими и все по-достъпни за фирмите, коментира Димитров.

"Успяхме към настоящия момент да накараме управляващите да отделят 1 милиард 350 милиона лева за директна подкрепа на бизнеса - това е така наречената Програма за икономическа трансформация. В нея има три обособени фонда - за зелена, дигитална и технологична модернизация и трансформация на фирмите. Смятаме, че по-голяма част от тези средства трябва да бъдат дадени като грандове, а не като финансови инструменти и механизми за дялово участие така, както предлага министърът на икономиката Кирил Петков", каза председателят на КНСБ.

Около 20 млрд. лева ще се влеят в икономиката ни по националния план

Той заяви, че новото правителство трябва да свърши няколко важни неща - актуализация на бюджета с вече предложените параметри, които КНСБ оценява като позитивни, продължаване на мярката 60 на 40, гарантиране на 1000 лева на всички, които са на първа линия, дофинансирането на градския транспорт и други. От тази гледна точка е нужно час по-скоро да има правителство и на второ място - заради Плана за възстановяване и устойчивост, подчерта Димитров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg