Необходимата заплата за издръжка, която е 1378 лева е недостижима за половината работещи българи, смята лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който настоя да се въведе заплата за издръжка.

Представителите на синдиката поискаха ударно вдигане на доходите. Според тях минималната пенсия трябва да се вдигне с около 20 процента. Съответно със същия процент трябва да порасне и максималната пенсия. Изпълними ли са, обаче тези искания и как политическата ситуация в страната се отразява върху доходите на хората?

Купуваме най-малко хляб с минимална заплата у нас спрямо ЕС


По думите на лидера на КНСБ Пламен Димитров, бюджетът на страната има спешна нужда от актуализация. Важен въпрос е как ще продължат мерките за подкрепа на заетостта. От друга страна бизнесът в много сектори твърди, че има нужда да се покрият разходите на фирмите, които имат спад на приходите.

Според Пламен Димитров кризата удари икономиката ни асиметрично. Какво показват разчетите на синдиката? 

"От началото на годината ние правим много изследвания за установяване на заплата за издръжка, необходима за един работещ и съответно по скалата на ОИСР, като член от тричленно семейство даваме резултати каква да бъде заплатата за издръжка на двамата работещи в едно тричленно домакинство с дете до 14 години ... От началото на 2021 година вече работим върху заплата за издръжка, което означава какво трябва да получава работещия, за да си осигури средствата, необходими за едно качествено възпроизводство на двамата работещи и на детето, което живее с тях", заяви пред БНР Виолета Иванова, научен секретар в Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Изпълними ли са исканията на КНСБ, предвид политическата ситуация в страната?

Половината пенсионери с еднаква пенсия, независимо от стажа

"Аз се надявам, че ще имаме все пак сформиране на правителство и първата задача на това правителство трябва да бъде насочена към актуализацията на бюджета. Това е начинът, чрез който българската икономика ще бъде спасена, ще намалее бедността и ще се защитят нископлатените работници. - обясни още Виолета Иванова.

istock
istock

Социалната политика е от изключително значение за една страна, като тя е пряко свързана с развитието и показва най- добре капацитета на управлението и отношението държава- граждани. В България в групата на бедните, т.е. хората, които живеят под жизнения и социален минимум са възрастните хора, безработни, ниско платени работници, хронично болни и инвалиди, самотни родители, многодетни семейства и малцинства. Специалисти от страни с пазарна икономика доказват, че безработицата е социален, а не индивидуален проблем. Как доходите на домакинствата са свързани с това и възможно ли е подобно ударно повишаване на доходите - това попитахме Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика:

Расте разликата в доходите на работещи и пенсионери

"Преди избори всичко е възможно. От тази гледна точка може би отново сме свидетели на приказки, такива каквито публиката иска да чуе. В същото време, ако погледнете развитието на минималната работна заплата през годините, се вижда, че ние продължаваме да действаме по същия начин, както преди 20 години. Имаме административен подход на увеличаване на минималната работна заплата и никой не знае защо точно с толкова се увеличава тя."

След искането на КНСБ за ударно вдигане на доходите, какво ще се случи с доходите на възрастните хора и пенсионерите, които са една голяма част от населението на Северозападна България- това попитахме още Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика.

istock
istock

"Минималната пенсия е функция на приноса на всеки един от нас, не само минималната, а всяка една пенсия е свързана с приноса на всеки един от нас в осигурителната система. Когато на човека не му стигат парите не трябва да пипаме пенсията, защото тя е резултат от 30- 40 години осигуровки, които са плащани. Това, което трябва да бъде направено е много сериозно преразглеждане на инструментите на социалното подпомагане. Това е нещото, което си струва да бъде сложено на масата от всички партии и в парламента да се стигне до общ консенсус, че всеки човек, който живее под определен минимум, задължително системата за социално подпомагане ще го подкрепя до този минимум."

Ръстът на минималната заплата ще се забави

Изпълнимо ли е искането на КНСБ  за ударно вдигане на доходите?

Реалните осигурителни доходи са се повишили средно със 7%
в. СЕГА

"На мен като цяло, тази идея за повишаване на доходите административно ми се струва малко странна, тъй като няма как с инструментите на държавата директно да влияем върху равнището на доходите. Те са най- вече функция на производителността на труда и на това, което се договаря между работодателя и работниците. Ако можем да мислим за административно повишаване на доходите, то това важи за едни много конкретно определени групи. това са тези, които са на държавна работа или по някакъв начин в сектор, който е силно регулиран от държавния сектор и съответно чрез политика можем директно да влияем на заплатите в него."- казва Адриан Николов, икономист от ИПИ:

Видинчани също коментираха заявката на синдикатите за ударно увеличение на доходите на българите:

"Ние, че имаме нужда имаме, но откъде? ... Това е в кръга на пожеланията. Всички имат нужда, но откъде пари? Не съм разбира се, как ще съм оптимист? Тук не се касае за оптимизъм, а за реализъм. Как може да вдигаш доходи, как може да извадиш нещо от джоба си, след като не си оставил нищо там."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg