Добавката от 50 лева за пенсионерите да се разпределя по-справедливо, ако бъде взето решение раздаването ѝ да продължи и занапред - това е позицията, която КНСБ ще изрази пред служебното правителство.

Президентът на синдиката Пламен Димитров настоява размерът на добавката да е диференциран според размера на пенсията, а не поравно „на калпак“.

От кога ще плащат вторите пенсии

„Когато те се даваха и продължават да се дават в режима на пандемия, има някаква легенда, че те подпомагат общите разходи на пенсионерските домакинства по повод на завишените разходи за лекарства или свързани със здравето като цяло. Прекалено дългото обаче раздаване по този начин изкривява пенсионната система. Ние сме казвали още от самото начало, че според нас кратковременно може и да се преглътне като компромис, но дългосрочно – не е редно. Не е редно и преизчисляването на пенсиите. По същата причина, защото разрушават пенсионната система”, коментира още Димитров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg