През есента първите хора ще могат да получат втората си пенсия. Ще има няколко продукта, в зависимост от натрупаните пари - хората могат да вземат пари накуп, на разсрочено плащане или пенсия. Това заяви бившият социален министър Иван Нейков.

По думите му всяка втора пенсия се определя на базата на осигуровките, които са направени и на базата на доходността от управлението на тези пари.
Според него това решение, което се обсъжда, е резултат от изменение на Кодекса за социалното осигуряване.

Новите правила за изчисляване на пенсиите засягат хората, родени след 1960 година, които се осигуряват и в частни фондове.

Социалното министерство предлага, ако те изберат да получават 2 пенсии, държавната да бъде намалена с около 10%, а не с повече от 20, както е заложено в момента.

Зайкова: Първите с втора пенсия е по-изгодно да прехвърлят парите си в НОИ

Несполуката на частните фондове се пое от държавния бюджет - това стана вчера. Това е фактически държавна помощ за частните фондове, опосредствана чрез държавата, коментира пред БНТ Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" по повод новата формула за намаление на основната пенсия при получаване на тази от частните фондове.

istock
istock

Лобистите на частните фондове взеха парите от държавния бюджет, т.е. за сметка на данъкоплатците, заяви още Григорова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg