Да се въведе мярка "75/100", която да замени досегашната "60/40", и да действа до края на годината - това предлага КНСБ на служебния вицепремиер и социален министър Гълъб Донев.

Целта е тя да се прилага за подкрепа на заетостта и доходите на работещите в предприятия със спад на приходите от продажби заради Covid-19. 

Мярката е включена и в резолюция на Икономическия и социален съвет, приета в подкрепа на икономическото възстановяване на предприятията и на заетостта, казаха още от КНСБ.

Как фирми и служители точат средства от държавата 

Предложението на синдиката е новата мярка "75/100" да се прилага за случаите на въведено непълно работно време от предприятията, изпитващи затруднения, които се изразяват в намалени приходи от продажби поне 20% за съответния месец, за който се кандидатства, в сравнение с 2019- година.


Идеята е държавата да плаща 75% от заплатата и осигуровките за часовете на непълното работно време, но до четири часа на ден. Работодателите да плащат на 100 процента за останалото време.

КНСБ настоява за отраслите "хотелиерство и ресторантьорство", както и "пътнически транспорт", в това число въздушен, да продължи мярката "80/20". 

КНСБ против добавката от 50 лв. за пенсионерите да се дава „на калпак“

Мерките да действат при тези условия до края на годината, иска още синдикатът. Синдикалистите предлагат също така да продължи действието на мярката "Заетост за теб", а по нейно подобие да се разработи програма за насърчаване и запазване на заетостта в сферата на селското стопанство и първичната преработка на земеделска продукция. 

Очаква се предложените мерки да бъдат детайлно обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество до дни. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg