Развитието на ситуацията със завода на „Фолксваген“ показва колко деликатни са подобни решени и колко комплексни са факторите, влияещи върху вземането им, коментира пред БНР Калоян Желев, експерт от автомобилния бранш.

„Това е поредното доказателство, че нищо не е решено, докато не е решено наистина“, каза той.

Според експерта вместо подобряване на българската оферта към „Фолксваген“, е нужно подобряване на макроикономическата ни среда:

Работници на протест заради неизплатени заплати


„Това е най-доброто, което можем да направим, за да бъде привлекателна дестинация за такъв стратегически инвеститор като „Фолксваген“. За тях поредното отлагане на решението е много неприятна новина, защото те имат нужда от този завод и за тях това са пропуснати ползи. Но те нямат интерес и да прибързват“.

istock
istock

Според Желев проблемът на нашата макроикономическа среда е, че „сме малки, бедни с неподходяща демография и се недобре развити фундаментални обществени системи“.

Държим над 3% ръст на икономиката

„Няма как да сме толкова зле в едно отношение и да сме отличници в друго – съдовете са скачени“, посочи той и допълни, че България има репутационен проблем.

istock
istock

„Ако ние имахме качествата на инвестиционна дестинация, щяхме да бъде първият и очевиден избор“, изтъкна експертът, според когото България е участвала в преговорите, за да бъде конкуренция на очевидния фаворит довчера – Турция.

„Участваме в преговорния процес, само за да има по-голям брой участници“, каза Калоян Желев. 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg