Годишната инфлация в еврозоната отново се понижи до едноцифрено число и в края на декември възлезе на 9,2%, става ясно от експресната оценка на Евростат.

Инфлацията започна да намалява през ноември, но все още възлизаше на 10,1%. Това се дължи на факта, че цените на природния газ - един от основните двигатели на миналогодишната рекордна инфлация, се върнаха към нивата си преди началото на конфликта в Украйна на фона на необичайно топлото време.

Доходите ни нараснали колкото инфлацията

Въпреки че новината може да се разглежда като положително развитие, нивото на инфлация в еврозоната е почти пет пъти повече от целта от 2%, определена от Европейската централна банка.

В по-голямата част от държавите-членки, които използват еврото като парична единица, инфлацията се понижи през последния месец, като в Германия спадът беше отчетлив - от 11,3% през ноември до 9,6% през декември. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg