Увеличението на потребителските цени в Турция достигна през януари 48,69 процента на годишна база, което е най-високото равнище на инфлацията от април 2002 г. и се дължи на силното обезценяване на турската лира през 2021 г., предаде АФП, като се позовава на официални данни, публикувани днес от Турския статистически институт.

През декември увеличението на потребителските цени достигна 36,08 процента на годишна основа.

Българи си правят евтини PCR тестове в Одрин

Инфлацията се превърна в болезнен проблем в Турция по-малко от 18 месеца преди предстоящите президентски и парламентарни избори в страната, като опозицията и някои турски и чуждестранни икономисти обвиняват Турския статистически институт, че намалява с повече от половина нейния реален размер.

Недоверието бе засилено от неотдавнашно решение на президента Реджеп Тайип Ердоган, който уволни миналата седмица директора на Турския статистически институт, което е пета смяна на ръководител на институцията от 2019 г. насам.

istock
istock

Турският президент, обвиняван, че е насърчил увеличението на цените, упражнявайки натиск върху турската централна банка да намалява почти системно лихвените си проценти през последните месеци, обеща през януари "да сведе инфлацията до едноцифрено число възможно най-бързо".

Ердоган призова турците да държат спестяванията си в лири

За да оправдае политиката си на "ниски лихви", Ердоган многократно изтъкна постулати на исляма, който забранява лихварството.
Противно на класическите икономически теории турският президент смята, че високите лихвени проценти водят до инфлация.
Но неговата парична политика и липсата на независимост на централната банка само доведоха до ускоряване на девалвацията на националната валута, която загуби над 44 процента от стойността си спрямо долара през 2021 г., а това доведе до рязко увеличение на цените, посочва АФП, като отбелязва, че Ердоган е отстранил трима управители на централната банка от 2019 г. насам.

Турските граждани ще трябва "да понясят бремото" на инфлацията още "известно време", предупреди в понеделник турският президент, като увери обаче, че "с помощта на Бог сме навлезли в период, в който всеки месец ще бъде по-добър от предишния".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg