Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че депозитите в турски лири, защитени срещу колебания във валутните курсове, са достигнали до 23,8 милиарда лири /2,24 милиарда долара/, предаде в."Дейли сабах".

Той изтъкна, че бързото нарастване на размера на депозитите в турски лири, защитени срещу колебания в обменния курс, които бяха въведени тази седмица от турското правителство с цел борба срещу нестабилността във валутните курсове, доларизацията и високата инфлация, показва, че "турският народ се доверява на новата икономическа система на Турция". Новият икономически модел, базиран на ниски лихвени проценти, дава приоритет на икономическия растеж, производството, износа и високата заетост.

Наплив на българи за лекарства в Турция

Нашите граждани сега имат две гаранции: една от турската Централна банка и друга - от хазната, посочи президентът. Следователно няма да има загуба за нашите граждани, увери той.

istock
istock

Той подчерта, че стабилизиране на валутните курсове ще бъде постигнато скоро.

Ердоган изтъкна отново, че Турция няма да отстъпи от принципите на свободния пазар.

Рязък скок при продажбите на жилища в Турция

Президентът обяви мерки за насърчаване на спестяването в турски лири и за защита на депозитите в национална валута от загуби, причинени от колебанията на обменния курс. Ако загубите се окажат по-големи от лихвата, обещана от банките по съответните депозити, те ще бъдат компенсирани.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg