Продажбите на жилища в Турция през ноември са нараснали с 59 на сто на годишна база, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, позовавайки се на данни на Турция статистически институт.

Продадени са 178 814 жилища в страната, като най-голям дял има Истанбул с 31 706 продадени жилища. Това се равнява на 17,7 на сто от общия брой, посочва телевизията.

Къде в София са най-високи цените на жилищата

Следват окръзите Анкара с 9,6-процентен дял и Измир с дял от 6,2 процента в продажбите на недвижимости.

В периода януари-ноември продажбите на жилища в Турция са се свили с 9,2 на сто в сравнение със същия период на миналата година, сочи
статистиката. Общият брой продадени жилища от януари до ноември 2021 г. е 1 265 353.

istock
istock

Общо 7363 жилища, продадени през ноември, са били купени от чужденци. На чуждестранните граждани се пада 4,1-процентен дял от продажбите през миналия месец.

Какви са наемите в Истанбул

Най-много жилища чужденците са купили в Истанбул - 2922, следват Анталия с 1917 купени от чужденци жилища и Анкара, където чужденци са купили 428 жилища. На първо място по интерес са иранските граждани, следват иракчани и руснаци.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg