Турското правителство планира да увеличи заплатите и да намали някои данъци, в момент, в който страната е изправена пред сериозно висока инфлация. Мярката се смята като подкрепа за домакинствата с най-ниски доходи, предава Reuters, позовавайки се на свои източници сред държавните служители на страната.

В началото на седмицата социалният министър на страната на Дерия Яник обяви, че ще бъдат предоставени помощи в размер от 2,5 милиарда лири, за да се облекчат разходите за гориво и електричество на най- нуждаещите се граждани през зимата.

Сред опциите, които се разглеждат, е вдигане на минималната работна заплата, но и повишаване на заплатите на някои държавни служители, пише Reuters.

Каква е минималната заплата в Катар

Централната банка на Република Турция изненада пазарите, като рязко намали базовата си лихва до 16% през последните два месеца. Лихвеният процент по седемдневните РЕПО сделки беше намален с 200 базисни пункта - от 18% до 16% годишно. Експертите очакваха доста по-малко намаление.

Постоянно високата инфлация отдавна е проблем за турската икономика. Годишната инфлация се е ускорила до над 20% през октомври - такива са очакванията за новите данни, което ще е рекорд за последните две години.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg