Сравнително ускорената инфлация ще продължи до края на годината. Това прогнозира пред NOVA президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му инфлацията на годишна база е към 4-5%.
 
„Тя, разбира се, се усеща най-силно от хората с най-ниски доходи. Да припомним, че около 500 000 българи работят на минимална заплата или до нея. Като прибавим пенсионери, безработни. Те най-силно усещат тази потребителска кошница”, коментира Димитров.
 
Той припомни, че са поскъпнали и горивата. Увеличението при бензина и дизела е с над 20%. Най-шокиращо обаче е поскъпнало олиото – с 43%, изчисляват още от синдиката.
 
„Следващият пример са краставиците – 36%. Няма причина те да поскъпват”, смята Димитров.
 
Той обясни и защо има такова поскъпване. „Около 15 трилиона долара и евро се имитираха последните 2 години в САЩ, Европа и Япония. Всичко това вече се появява на пазара. При възстановяването на икономиките поскъпват основни стоки и услуги”, обясни Димитров.
 
„Това е средно ниво на инфлацията. Но хората с ниски доходи усещат много силно поскъпването”, обясни Димитров и допълни, че издръжката на живот за тричленно домакинство е нараснала с около 100 лева.

Всеки втори чака по-ниска заплата

 „Няма да има Виденова зима. Но тази инфлация иска реакция по отношение на доходите”, обясни Димитров. От КНСБ настояват, че трябва да има ръст на заплатите поне 12-13% на средните и 17% на минималните.
 

istock
istock

„КНСБ настоява за 760 лева минимална заплата от януари”, каза Димитров. Според него минималната заплата трябва да стане 500 евро до 2024 г.
 
Димитров припомни, че 160% е поскъпнал газа от началото на годината досега. Той смята, че от януари цената на парното ще поскъпне поне с 10-ина процента.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg