Продажбите на жилища в Турция са нараснали със 113,7% през декември до 226 503, тъй като местните жители са побързали да инвестират в имоти като защита срещу ускоряващата се инфлация на фона на поредица от понижения на лихвите, които тласнаха реалната доходност на силно отрицателна територия, предава Ройтерс.
 
Продажбите на имоти през декември са се увеличили спрямо месец по-рано на фона на по-бързия спад на лирата, тъй като властите продължават политиката на ниски лихви в подкрепа на износа и кредитирането.

Продажбите на жилища на чужденци също са се увеличили със 77% на годишна база през декември до 7841 имота, показват данни на Турската статистическа служба. Резкият спад на цената на лирата миналия месец направи имотите значително по-евтини в твърда валута.

Данните показват още, че продажбите на ипотечни кредити през декември са нараснали с 209,3% на годишна база до 45 260.

Турците гледат на имотите като на инвестиция, защитаваща спестяванията им от инфлацията, тъй като реалната доходност е дълбоко на отрицателна територия, коментира Макбуле Йонел Мая от TSKB Real Estate Valuation Manager.

Рязък скок при продажбите на жилища в Турция

„Хората се насочват към покупки на имоти, откакто инфлацията започна да се ускорява. Строителните разходи нарастват постоянно, а това означава, че цените на жилищата се повишават, което подкрепя инвестициите в имоти“, допълва тя.

istock
istock

Мая отбелязва, че хората са се насочили към покупка на имот в последния месец от годината и преди повишаването на данъците и таксите през новата година.

Турската централна банка понижи лихвата си с 500 базисни пункта от септември насам, давайки отдавна търсения от президента Реджеп Ердоган стимул въпреки продължаващото рязко ускоряване на инфлацията. Повечето продажби на чужденци са свързани с имоти в Истанбул, следван от Анталия и Анкара.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg