Половин милиард лева дълг под формата на държавни ценни книжа ще бъде предложен за първи път тази година, става ясно от обявения аукцион от БНБ.
 
Предлаганата емисия държавни ценни книжа е със срочност 3,5 години, като последно подобни съкровищни облигации бяха предложени в средата на ноември миналата година. Тогава постигнатата среднопретеглена доходност бе от 0,13 на сто при нулев лихвен процент.
 
Това е първата дългова емисия за годината. Според Бюджет 2022 до края на декември България може да поеме 7,3 милиарда лева нов дълг.

В закона не се залагат параметри каква част трябва да бъде поета от вътрешния пазар и каква от международните пазари, където страната ни най-вероятно ще трябва да излезе по-късно през годината.

Oчаква ни кризисен бюджет с дълг от 5-6 млрд. лв.

С част от новопоетите задължения ще се рефинансират стари дългове, а останалите средства ще се използват за инвестиции, ако управляващите изпълнят намеренията си. Те бяха заявени преди началото на войната в Украйна.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg