След заседанието на Министерки съвет премиерът Кирил Петков даде брифинг на пред медиите, за да обясни какво са решили министрите. 

"Днес бяха обсъдени много важни теми. Първо, одобрихме стратегия за управление на държавния дълг за периода 2022 - 2024 г. Като е важно да се каже, че за 2022 г. беше одобрен нов дълг от 7 млрд. 293 млн. Тук трябва да се разбере, че 3 млрд. от тези 7 реално са стари. Дълг, който трябва да се рефинансира. Реално новият дълг е 4 млрд. 298 млн.

Премиерът: Няма да има пенсионери под линията на бедността

Дефицитът от 4.1% от БВП е само функция на факта, че инвестиционната програма на правителството ще бъде много по-голяма, в размер на 5.8% от БВП, което дава възможност за амбициозната ни инвестиционна програма. Ако тя не се реализира, бюджетът е в излишък", посочи Петков и допълни:

"С други думи - имаме нов дълг, който е реално 4 млрд., а не 7 млрд. и този дълг финансира дефицит, който отива за допълнителни инвестиции".



Министър-председателят обяви, че се сформира работна група между министерството на енергетиката и министерството на финансите заради проблемите на общините с високите цени на тока.   

„Ще искаме да видим размерите на финансовите проблеми на общините, които не могат да заплащат тези услуги. Във всяка такава община ще изпратим проверка от АДФИ, за да сме сигурни, че липсата на средства не е функция на непрозрачни обществени поръчки”, заяви Петков.

Премиерът определи действията на здравния министър Асена Сербезова след случилото се във Враца като „адекватни”.

По-ниски сметки за ток през февруари обеща премиерът

„Тя веднага направи пълна проверка по случая. Заключенията ще служат такива проблеми с фатален край да се избегнат. Поведението ѝ беше абсолютно адекватно за случая”, добави той.

Според министър-председателя здравната система трябва да работи по такъв начин, че подобни трагедии да бъдат избегнати.

„Това ще стане през ясен анализ какво се е случило, така че в цялата система да можем да предотвратим тези случаи”, обясни Петков.

Коментар премиерът направи и за това дали е водил тайни разговори с „Възраждане” за отмяна на зеления сертификат. Такова обвинение срещу него отправиха от ГЕРБ-СДС.

„Още след протеста обявих, че отваряме работна група. Единственото, което направихме вчера в разговора, е, че с „Възраждане” уточнихме кога тази група ще започне да работи. Никакви ангажименти не са поемани от никого”, категоричен е той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg