Пораженията върху икономиката от втората вълна на COVID-кризата у нас се очертава да бъдат два пъти по-малки в сравнение с пролетта заради по-меките мерки и ограничения, които се налагат. Поради тази причина българската икономика ще понесе по-малко щети в сравнение с държавите от еврозоната, голяма част, от които преминаха отново към локдаун.
 
Това коментират анализаторите от Euler Hermes - водеща компания за застраховане на търговски кредити по света и у нас. Оттам прогнозират 3,8% спад на БВП на България за 2020 г. и 7.6% за еврозоната. За региона на Централна и Източна Европа застрахователят очаква икономически спад от 5,2%.
 
Очакванията са през последното тримесечие да не пострадат съществено сектори като индустрията, селското стопанство и строителството.
 
В същото време не се предвижда и толкова бързо възстановяване на европейските икономики, каквото бе наблюдавано през третото тримесечие на 2020 г. - просто хората и компаниите ще останат скептични и консервативни в харченето на спестяванията си в очакване на евентуален трети локдаун, посочват от Euler Hermes.

istock
istock

Експертите смятат, че постепенно подобрение може да започне след Великден на 2021 г. със затоплянето на времето и очаквания старт на прилагане на ваксина срещу COVID-19.

Кристалина Георгиева: България се справя добре в пандемията

За догодина Euler Hermes прогнозира за България ръст на БВП от 3,2%, което е над очакванията на правителството, но и под очакваното средно ниво за региона. Предвижданията са възстановяването да започне с ръст на БВП в Еврозоната за 2021 година от 4,1% и за региона на Централна и Източна Европа от 3,5%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg