Близо половин милиард лева, част от антикризисния пакет на Министерството на икономиката, вече са достигнали до българските фирми и граждани, съобщават от ведомството. Министерството работи и по пакет от мерки, финансирани от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". 

От министерството отчитат напредък по изпълнението на антикризисните мерки през втората половина на декември.

В подкрепа на микро и малките предприятия са предоставени 173 милиона лева безвъзмездна финансова помощ за одобрени малко над 21 000 проекта.

Велев: Мерките не достигат до тежко пострадали работещи бизнеси

Още 3300 ще бъде допълнително преоценени. Техните проектни предложения бяха преразгледани, след като по процедурата, предвидена за тях, останаха неусвоени средства в размер на около 21 млн. и половина лева. 


Преди дни стартира и процесът по договарянето по процедурата за средни предприятия с изпращането на първите 77 покани при одобрени за финансиране 1300 проекта. От министерството отчитат и изплатени 14 милиона лева за автобусните превозвачи по първите 208 одобрени заявления през Министерството на транспорта.

По схемата в подкрепа на туристическия сектор са предложени за финансиране 720 проекта.

Фирми продължават да съкращават работници

Структурирана и подготвена е и схемата за подкрепа на затворените бизнеси. Предвиденият бюджет за изпълнение на мярката е 156 милиона лева, припомнят от икономическото ведомство.

С допълнителните средства по инициативата RestartEU министерството на икономиката изготвя проект за повече от 211 милиона лева, които да бъдат предоставени под формата на оборотен капитал на малките и средни предприятия, засегнати от кризата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg