Инфлацията няма да намалее повече от нивото си през лятото през тази година. Ще има промяна нагоре. Има вероятност месеците до края на годината да бъдат и по-трудни, това личи по веригата на доставки и намалелия внос и износ. Очаквам годишната инфлация да бъде между 8,5-9,5%. Това каза за NOVANEWS финансистът Любомир Каримански.

"Летните сезони не са толкова активни по отношение на инфлацията, тъкмо обратното. Не знаем и какво ще е развитието на геополитическото развитие от гледна точка и на горивата. Ако инфраструктурата на "Росенец", бъде овладяна от държавата и се побърза към приватизация от друг собственик, също може да повлияе на инфлацията. Събираемостта на данъци не е достатъчно висока, така че не знам как ще се постигнат целите на финансовото министерство", коментира той. 

Каква е годишната инфлация за юли

По думите му шефът на Сметната палата е бил реабилитиран, но политическа партия е попречила на връщането му.

"Опитах се докладът за несъбираемоста на НАП да влезе в пленарна зала, но нямаше време. Нямаше и желание от част от парламентарните групи да разглеждат одитните доклади на Сметната палата. Една от тях дори директно се опитва да се меси в работата ѝ", подчерта Каримански. 

По думите му производителността на труда на Германия спада драстично.

"Войната в Украйна може да има за цел и да отслаби германската икономика. Не трябва да гледаме на конфликта само двустранно", смята той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg