КНСБ иска ръст на доходите за всички в бюджетната сфера с 10% от 1 юли. Това заяви пред БНТ президентът на синдиката Пламен Димитров.

"В бюджета трябва да бъдат заложени 500 млн. за нарастване заплатите на педагозите. Минималната работна заплата да бъде – 850 лв., и от 1 януари тя да достигне между 940 и 1000 лв., в зависимост какво се случва със средната работна заплата", поясни Димитров.

Ето кой е длъжен да съдейства на синдикатите

Според него, ако за една или за няколко години не се спазва 3-процента бюджетен дефицит, няма да се наруши дългосрочната фискална перспектива пред страната ни.

“За двете години, през които имаме ясна инфлация, особено видима през последните 6-7 месеца, хората средно обедняха с около 30%. Всеки, който не е получил такова увеличение от началото на 2021 година до сега, трябва да знае, че е в правото си да иска от своя работодател, независимо къде работи, увеличение, с което поне да покрие официалната инфлация”, заяви синдикалният лидер.

istock
istock

Димитров поясни, че общото сумарно увеличение – със заплатите за учителите, и с МЗ, ще струва на бюджета около 1,2 млрд.

Минималната заплата може да е над 1000 лева догодина

„Нашето БВП е около 182 млрд., за една година растежа ни е 4%. 47 млрд. лв. спечелва бизнеса за миналата година – това е два пъти повече от 2021 г., тоест - данък свръхпечалба трябва да бъде наложена еднократно, защото това очевидно в някои сектори се е случвало неправомерно, непазарно. Тези 6 млрд., които търси МФ, да бъдат взети и от там", каза още президентът на КНСБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg