Увеличаване на доходите във всички сфери и гарантиране на енергийните компенсации поиска Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) на митинг в Хасково. Активисти и членове на профсъюза се събраха днес на протест на централния градски площад "Свобода", за да издигнат настояванията си.

Хасково е двадесетият град, в който продължаваме нашата кампания, която тече повече от месец, каза лидерът на синдиката Пламен Димитров. Нейната цел е в месеците до края на годината да намерим всички резерви в предприятията, фирмите и бюджетите на държавата за увеличение на декемврийските заплати с 20 процента в сравнения със същия месец миналата година, поясни Димитров. По негови думи от акцията вече има резултат - вече в 150 предприятия и учреждения се водят преговори и дори има подписани споразумения.

850 лв. минимална заплата и ръст на доходите искат синдикатите

За нас увеличението на минималната работна заплата на 850 лева е безалтернативно, подчерта Димитров. На въпрос за парламента, от който зависи бюджетната сфера, Димитров отговори, че е умерен оптимист за съществуването на върховния законодателен орган за известно време, но не и за редовно правителство.

istock
istock

Според синдикалния лидер също така много важно е приемането на внесените в Народното събрание поправки на Закона за енергетиката, чрез които да се гарантират компенсациите за фирмите, небитовите потребители и бюджетните организации. Освен за тока е необходима и подкрепа за газа, допълни Димитров.       

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg