В борбата срещу упорито високата инфлация в еврозоната, според главния икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн, "се вижда светлина в края на тунела", съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Нашите изчисления сочат, че преди година е имало много резки повишения на цените, които вече няма да са фактор тази есен. Така че очакваме да проследим намаляване на основната инфлация през есента, е казал Лейн в интервю пред ирландското списание "Дъ Кърънси".

Основната инфлация не взема предвид силно променливите цени, като тези на енергията и храните.

Според Лейн настоящата висока инфлация е временно явление.

Как се отразява инфлацията на спестяванията ни

"Последните данни показват, че инфлацията като цяло е на ниво от 5,3 на сто, което е сравнително високо равнище, но по отношение на сигналите за промяна на посоката (на повишение на цените – бел. р.), бих подчертал факта, че те по-скоро показват, че има известно забавяне на инфлацията на стоките и услугите, което е добре дошло", е посочил Лейн.

Забележките подхраниха спекулациите, че ЕЦБ може да спре с повишаването на лихвените проценти по време на предстоящото си заседание следващата седмица.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg