Темпът на промяна на цените значително се забавя спрямо това, което виждахме последната година, но при някои цени и тези месеци виждаме повишение.

Това каза за БНР Лъчезар Богданов - главен икономист на Института за пазарна икономика. Той припомни, че през юли е имало повишение на цените на електроенергията и топлоенергията, както и на суровия петрол, а оттам - на течните горива.

"Юли и август има повишение на цените на енергоносителите, което ще се отрази на месечната инфлация. Важното е, че на годишна основа инфлацията спада. С други думи, ако гледаме с колко са се увеличавали цените за 12-месечен период, тази промяна е много по-малка сега, отколкото беше и през зимата, и през есента".

Предлагат да се въведат различни отстъпки в сметката за ток

“Струва ми се, че се запазва процесът на охлаждане на промените в цените. Наистина топим инфлацията, тоест при нас спада с по-бързи темпове, отколкото в по-богатите и по-развитите страни в еврозоната. Въпросът е с колко?", коментира Богданов.

"Като цяло започва да спада темпът на инфлацията. Цените все още не спадат, на голяма част от стоките. Макар, че тук и там виждаме дори и спад на цените".

Въпросът, според Богданов, е дали правителството има политики и мерки да направи нещо в следващите 6-12 месеца в стремежа си за членство в Еврозоната.

istock
istock

"България е от малкото страни в ЕС, в които доходите растат, макар и с много малко, с по-висока степен от инфлацията. Това впрочем е и вероятно обяснението на поскъпването на част от услугите - защото има платежоспособно търсене, особено в големите градове", смята той.

Как се отразява инфлацията на спестяванията ни

У нас има трайно ниска безработица и нарастващи заплати.

"Понякога спадът на инфлацията е свързан и с икономическа криза и икономическа рецесия. Не е много ясно кое всеки би усетил като по-добро - ръст на цените и ръст на доходите или пък да няма ръст на цените, даже да поевтиняват много стоки, включително течните горива, но всъщност да имаме сериозно нарастване на безработицата", посочи икономистът.

Бюджетирането е същината на политическото съревнование, изтъкна Богданов

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg