„Еврозоната не е мираж, нито ще остане мираж”. Това заяви в предаването „Събуди се” зам.-министърът на финансите Методи Методиев
 
„Последните месеци в разговорите на високо ниво, стана ясно, че ние като държава трябва да изпълним реформите, които сме поели като ангажимент, които бяха внесени като законопроекти, но нямаше време да бъдат приети”, заяви Методиев.
 
По думите му трябва да изпълним и инфлационния критерий.
 
„След 27 октомври, след като беше взето решение за ускоряване на преговорите, правителството извърши страшно много политическа и техническа работа. Но стана ясно, че не отговаряме на тези 2 критерия. НС с действията, които предприе в последния месец на своето съществуване, по-скоро бламира своето решение от 27 октомври”, коментира Методиев.  

Няма да приемем еврото от 1 януари 2024 г.

„При разговорите с колегите от Европа и стигнахме до извод, че няма смисъл да подаваме искане за оценка, при положение, че не сме извършили реформите, които бяхме поели като ангажимент през 2020 г.”, каза Методиев.
 
По думите му не можем да постигнем и инфлационните критерии, а разликата е около 5 процентни пункта. 
 

istock
istock

„Служебното правителство ще продължи техническата подготовка

Продължаваме да работим”, каза Методиев. „В момента, в който имаме ясен хоризонт на устойчив тренд за намаляване на инфлацията и ясен хоризонт за изпълнение на критериите за инфлацията, ще подадем искане за оценка”, каза зам.-министърът. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg