България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 г. Това заяви на брифинг финансовият министър Росица Велкова.

"Страната ни ще подаде конвергентен доклад в момента, в който изпълним ангажиментите си и бъдат приети законопроектите, които служебното правителство отново ще внесе в следващото Народно събрание. Трябва да се приемат и необходимите промени в Закона за БНБ", обясни министърът.

България трябва да приеме четири законопроекта и да покрие критерия за инфлацията.

"Ако това се случи в края на юни или юли, бихме могли веднага да подадем доклад, а не да изчакваме редовния. Това означава, че може да се присъединим към еврозоната в срок не по-късно от 1 януари 2025 г.", допълни Велкова.

Приемане на еврото – как го направиха германците

Тя информира за изпълнението на Решението на НС за ускорение на подготовка на процеса на присъединяване на България към Еврозоната.

Велкова каза: "Служебното правителство засили разговорите с ЕК и страните членки на еврозоната. Бяха сформирани работни групи между МФ и ЕК. Ускори се работата на всички междуведомствени групи. На 6 декември 2022 г. в Брюксел се подписа меморандумът за започване на производството на евро монетите. Изготвена бе комуникационната стратегия, концепция за Закон за еврото и се проведе национално представително проучване за обществените нагласи. Бяха разработени и проектите на закони, които са по отношение на ангажиментите на България в присъединяването на страната към Валутния механизъм II. Проведени са редица срещи с посланици на страните членки на еврозоната в България", каза Велкова.

Ще расте ли инфлацията с приемането на еврото

На 13 февруари 2023 г. нямаше изслушване в еврогрупа, тъй като европейските ни партньори считат, че имаме изоставане в законодателната част, свързана с приемане на необходимите законопроекти. Това са промените в Кодекса за застраховане и мерки срещу прането на пари. Двата законопроекта са внесени в НС на 12 декември 2022 г. Измененията в Търговския закон в областта на несъстоятелността пък са внесени на 24 октомври 2022 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg