Световният елит се събира в швейцарския планински курорт Давос за 50-ата годишна среща на Световния икономически форум (СИФ). Основна тема на тазгодишното издание е устойчивото развитие. 

Във фокуса на обсъжданията на Световния икономически форум се очаква да бъдат климатичните промени, избягването на "технологична война", както и начините за уреждане на конфликти.

Сред участниците в Световния икономически форум в Давос са американският президент Доналд Тръмп, който миналата година пропусна събитието, германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард. 

Кой пълни джоба на милиардерите по света

Премиерът Бойко Борисов пристигна снощи в Швейцария. Днес той участва в сесия на тема "Диалог за дипломацията на Западните Балкани", както и в дискусия, посветена на Централна и Източна Европа. 

Елитът ще обсъди в Давос и проблемите на бедните, след като дори милиардерите не харесват вече днешния капитализъм, пише "Независимая газета", като цитира проучвания в навечерието на форума.

Миналата есен американски изследователи от центъра "Пю рисърч" стигнаха до извода, че населението в Русия, Украйна и България се е разочаровало от пазарната икономика и многопартийната демокрация. По техни данни 53 на сто от хората в Русия са смятали, че икономическата ситуация през 2019 г. се е влошила в сравнение с годините преди разпадането на Съветския съюз, припомня още вестникът.


Онлайн изданието "ПроФинанс" се пита какви изненади ще поднесе тази година СИФ и цитира очаквания, според които Доналд Тръмп ще заеме по-мека позиция в дискусиите за световната търговия.

Koe ще бута икономиката следващите години


Но Тръмп ще бъде внимателно следен заради геополитическите му маневри, след като скорошното му разрешение да бъде убит иранският военачалник Касем Солеймани засили нестабилността в Близкия изток, се казва в статията.

Събралите се в Давос лидери и експерти ще трябва да решат дали са необходими нови мерки, стимулиращи глобалния растеж - и ако да, кой трябва да носи отговорността: правителствата или централните банки.

Същевременно ораторите ще се озоват под прицела на екоактивистката Грета Тунберг, която ще присъства на форума. Тя ще настоява бизнесът и политическите лидери да спрат инвестициите и субсидиите за проучванията и добива на изкопаеми горива, да се откажат от използването на такива енергоизточници, пише "ПроФинанс", като се позовава на "Файненшъл таймс".

Друг въпрос, който ще бъде обсъден в Давос е развитието на технологическите гиганти.

Журналисти и издатели ще бъдат запознати там с проекта "Пространството на Фейсбук", призван да убеждава, че компанията, подложена на натиск от Брюксел и Вашингтон, може да разшири икономическите възможности и "да сплоти света". 

Плашат ли се банките от новите технологии

Според скорошен доклад на швейцарския център за мониторинг "Медия Тенор" печатът гледа днес на технологическия сектор "със същия скептицизъм, както на тютюневия или финансовия отрасъл", добавя "ПроФинанс".

Берн ще похарчи за поддържане на сигурността по време на СИФ 46,5 милиона долара. Повечето средства ще дойдат от швейцарския бюджет, пише "Економика сегодня".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg