България се класира на 32-ро място в Индекса за икономическата свобода по света, издаван от Институт "Фрейзър".

Данните в изданието се отнасят за 2018 година, уточняват от Института за пазарна икономика, който е българският партньор на института "Фрейзър" и член на Мрежата за икономическа свобода. 

МВФ: Без ваксина кризата няма да приключи

Страната ни събира индекс 7,7 от максимални 10 точки. Така се мери степента, в която политиките и институциите по света подкрепят икономическата свобода. 

През 2019-та година, когато е било най-доброто представяне на България, страната е била на 27-о място. 


Според експертите от Института за пазарна икономика, България се изкачва нагоре поради промяната в броя на участващите в класацията, на методологията и на влошените резултати на другите страни, а в същото време регистрира застой в резултатите си и липсата на качествени промени в съдебната система и работата на изпълнителната власт. 

Спадът на икономиката ни по-голям от очакваното

Първи в класацията се нареждат Хонконг, Сингапур и Нова Зеландия, а в десетката влизат още Швейцария, Австралия и Съединените щати. На дъното на класацията са Венецуела, Либия и Судан.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg