Спадът на българската икономика е по-голям от очакваното през второто тримесечие на годината, показват ревизираните данни на Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт (HCИ).
 

Брутният вътрешен продукт зa пepиoдa aпpил-юни е намалял с 8.5%, докато предварителните данни сочеха спад от 8.2%. В сравнение с първото тримесечие на годината понижението е с 10%.

На годишна база влияние за регистрирания икономически спад имат индивидуалното потребление - с намаление от 0,2%, и бруто капиталообразуването - с понижение от 14,1%. Износът на стоки и услуги намалява с 19%, а вносът на стоки и услуги - с 19,1%.

Именно в периода април-юни бяха в сила строгите противоепидемични карантинни мерки, наложени от правителството с цел ограничаване на разпространението на коронавируса.
 
По предварителни данни произведените стоки и услуги от икономиката през второто тримесечие на 2020 г. са на стойност 27,395 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 3944 лв. от стойностния обем на показателя. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2020 г. възлиза на 23,848 млрд. лв. по текущи цени, отчитат още от НСИ.
 

istock
istock

По предварителни данни за второто тримесечие на 2020 г. крайното потребление намалява с 2,1% спрямо предхдното, а бруто капиталообразуването се понижава със 7,9%. Износът на стоки и услуги понижава  равнището си спрямо предходното тримесечие според сезонно изгладените данни с 22,1%, а вносът на стоки и услуги - с 20,4%.

БНБ с тревожна прогноза за икономиката ни

Oтносителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в най-големият сектор на икономиката - този на услугите, намалява до ниво от 68% при 70,2% през съответния период на предходната година, отчитат от НСИ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg