Намалява средносрочният риск от забавени плащания и лоши вземания при осъществяване на сделки с компании, опериращи в България. Това се посочва в доклад на Allianz Trade, на базата на който застрахователят повишава рейтинга на страната ни, информира NOVA NEWS.

Той е променен от B2 на BB2, като скалата включва два индикатора с шест степени - за средносрочен риск от AA (най-нисък) до D (най-висок) и за краткосрочния риск от 1 до 4. Това е първата ревизия на оценката за страната ни от 2012 г. насам, когато тя бе понижена от B1 на B2.

С колко расте дългът на България

Според анализаторите има редица стабилни показатели на макроикономическо ниво, които са дали основание за повишаване на рейтинга в средносрочен аспект.

Тяхната оценка показва, че икономиката на България е устояла сравнително успешно на външните шокове през последните четири години. Сред най-големите предизвикателства те посочват COVID пандемията и войната в Украйна.

istock
istock


„По наши прогнози през 2023-2024 г. годишният растеж на реалния БВП ще остане над +2,5%. Освен това макроикономическите основи остават стабилни. Публичните финанси са благоприятни, като държавният дълг е едва 24% от БВП. Текущата сметка регистрира малки годишни дефицити от 2021 г. насам, които до голяма степен бяха покрити от нетни притоци на преки чужди инвестиции. Валутните резерви покриват около седем месеца внос и са повече от достатъчни в подкрепа на действащия валутен борд. България е в добра позиция да се присъедини към еврозоната през 2025-2026 г.”, е записано още в становището на компанията.

ЕК очаква икономическия растеж у нас да се забави

Мониторингът обхваща 18 сектора в 70 държави, като се използва методология на компанията с четири основни критерия – търсене, доходност, ликвидност и бизнес среда. Секторите се индексират от „зелено” за нисък, през „жълто” за умерен, „оранжево” за чувствителен до „червено” за висок риск от забавени плащания и лоши вземания. Изготвя се на тримесечна база.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg