Водим диалог с институциите и с браншовете по отношение на затварянето. Оказваме пълна подкрепа за бизнеса за тези 10 дни на затварянето.

Веднага след заповедта на министъра на здравеопазването ще уведомим Европейската комисия (ЕК) за процедурите, по които ще компенсираме засегнатите бизнеси.

290 млн. лева за фирми и работници заради COVID-19

Това заяви на брифинг министъра на икономиката Лъчезар Борисов по отношение на частичното затваряне в страната, което ще започне от понеделник (22 март) и ще продължи в рамките на 10 дни.

"Имаме готова платформа и водим комуникация с всички заинтерасовани страни. По проектен принцип сме решили да тече нотификацията към ЕК, а успоредно с това ще кандидатстваме с НАП, за да не губим време. Продължават икономическите мерки "60 на 40,"80 на 20", „Запази ме“. Целта е достигнем до всяка една от компанията, засегната от мерките", увери той.

istock
istock

Мерките през Българската банка за развитие (ББР) за физическите лица в неплатен отпуск ще продължат и ще са активни от следващата седмица. Гаранционните схеми с кредити също на този етап ще бъдат удължени.

Правителството удължи мерките заради COVID-19


По думите му социално-икономическото развитие е важно, а пък дори по време на криза България стои относително добре на фона на другите страни членки на ЕС.

Засегнатите компании ще получат компенсации през НАП, както и през програма „Иновации и конкурентноспособност“. По думите му те ще получат до 50 хиляди евро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg