"Икономическото възстановяване в Европа получава силно необходимо стимулиране от нарастващите заплати и по-високите доходи.

Но в държави, където населението застарява и работната сила се свива, политиците може скоро да се изправят пред нови предизвикателства. Краткосрочния натиск от заплатите може да се съчетае с дългосрочно затягане на трудовите пазари и да подхрани инфлационния натиск," предупреждават икономисти от МВФ в блог публикация, озаглавена "Ръстът на заплатите в Европа подпомага възстановяването, но икономиките са изправени пред рискове".
 
Номиналният ръст на заплатите в еврозоната е 4.5% в първата половина на годината, а в други части на Европа е над 10%.

Кристалина Георгиева: Лихвите ще останат високи задълго

В Централна, Източна и Югоизточна Европа ръстът на заплатите е по-бърз и върви паралелно със скока на цените. "Този регион и преди е имал висок ръст на заплатите, но тогава растежът на производителността също беше силен. Сега е слаб. Това означава, че по-нататъшно силно повишаване на заплатите може да подкопае конкурентоспособността" на региона, отбелязват икономистите на МВФ.
 

istock
istock

Следователно "структурните реформи за повишаване на производителността стават критично важни," пишат авторите на блог поста. Те трябва да бъдат съчетани с политики на централните банки, които намират "финия баланс между подпомагане на икономическото възстановяване и недопускане на продължително запазване на висока инфлация".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg