"Настояваме таванът на компенсациите за тока от 250 лева или да падне, или да бъде увеличена стойността му. Основателно сме притеснени от високите цени на пазара, но има и нотка на оптимизъм, защото доставките на газ не са спрени. Бизнесът е готов да поеме част от тежестта на кризата и да преглътне някои неща. Всички се намираме в една лодка и трябва да гребем в една посока". Това заяви пред NOVA Добри Митрев от БСК.

Според него в кризисната ситуация най-важното е да се успокоят хората, че правителството ще продължи компенсациите за високите цени на тока и за април.

Компенсации за бизнеса заради тока и през април


"Още от утре да седнем с МЕ и КЕВР да търсим устойчив механизъм за търговски договори. Платформата "ден напред" е спекулативен пазар, на нас да знаем какви ще са цените на тока за дълъг период", посочи той. И допълни, че войната в Украйна носи несигурност. 

istock
istock

"Трябва да се научим да предвиждаме и да управляваме кризите, а паниката да премине в трезва оценка на ситуацията", призова Митрев. И уточни, че където няма ресурс за производство на суровини, е нормално да спре работата.

По думите му е имало немислими и шокиращи цени на електроенергията.

"Стагфлация означава галопиращи цени на всичко и силно буксуваща икономика. Това е най-неприятният сценарий, който включва фалити и масово обедняване на нацията, несигурност и социално напрежение", обясни експертът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg