Бизнесът ще бъде подпомогнат заради високите цени на тока и през април, а след това ще се търси дългосрочен механизъм за справяне със ситуацията. 

Това стана ясно след среща на представители на работодателските организации с премиера Кирил Петков и ресорни министри.

Петков допълни, че кабинетът няма да допусне покачване на цените заради спекула, а поскъпването на стоките и услугите ще бъде движено единствено от инфлацията, която е „няколко процента, а не 10 на сто“.

Мярката 60/40 ще отпадне към края на юни

По думите му почти всички са наясно, че голяма част от факторите за високите цени на електроенергията са външни.

Петков подчерта, че светът навлиза в рисковата зона на стакфлацията и сега правителството трябва да внимава по всякакъв начин да не забави растежа на икономиката. Даваме си и април да продължим помощите, но трябва да решим дългосрочно предвидимостта за бизнеса - с дългосрочни договори, с нов начин на търговия на електричество, за съжаление големите проблеми, които не са се решавали в последното десетилетие, трябва да ги решим за 90 дни, коментира Петков.



Той изрази учудването си от критиките от ГЕРБ по адрес на правителството. "Гасим пожар след пожар. Заравихме навсякъде продънена система", посочи той.

"Къде бяхте последните 10 години. Защо трябва за 90 дни да ви оправям всичките бакии и ще го направим. Заради всичките тези спекулативни изказвания имаме толкова кризи", заяви Петков.

Икономист: Ще обеднеем с още 10%, ако заплатите не се увеличат

Той разясни каква е разликата на пазара на електроенергията у нас в сравнение с Европа.

"В европейските страни има дългосрочни договори. Цената ден напред не определя истинските разходи на бизнесите. Определят се дългосрочните посоки на цената и реално бизнесите не са удряни от всяка флактуация на цената. Това трябва да направим - българският бизнес да купува договори за срок до 1 години, за да може тези пикове, които купуват, да не им се отразява така, както сега", разясни Петков и се ангажира, че това трябва да се промени в най-спешен порядък.

По думите му става въпрос дружествата да предлагат дългосрочни договори, за да може се закупува ток "Година напред" и да се премахнат индивидуални рискове, които да влият на консумацията. "Затова в Европа въпреки цените на електроенергията, заради такива дългосрочни договори проблемите им не са толкова остри, колкото у нас", обясни Петков.

Мярката ще бъде удължена и през април месец, а след това ще се търсят устойчиви решения впоследствие, потвърди и вицепремиерът Корнелия Нинова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg