САЩ са в техническа рецесия, но има индикации, че и Германия е напът да влезе в рецесия - вероятно това ще се случи през зимата. За Европа това означава спад във външното търсене, каза пред БНТ икономическият анализатор Георги Вулджев.

“България не е изолиран пазар, а е изключително свързан с европейския, а той е изключително свързан с това, което се случва зад Океана. Интересното е, че макар САЩ да се намират в техническа рецесия, властите там все още не са го признали, въпреки че през последните две тримесечия има негативни данни за БВП”, допълни Михаил Кръстев - също икономически анализатор.

Прогноза: Европа ще изпадне в рецесия и това ще затрудни вдигането на лихвите

По думите му няма особено голямо значение дали сме в рецесия или стагфлация, в каквато се намира Европа в момента - изключително нисък до никакъв икономически растеж и висока инфлация.

“Важното е, че икономическата криза е тук, енергийната криза също е тук. Европа е много ощетена от това, че има несигурно бъдеще за това какво предстои зимата. От тук нататък можем да очакваме единствено влошаване на икономическите показатели”, подчерта икономистът.

istock
istock

Неоправдан е оптимизмът за българската икономика, защото сме зависима от европейската и негативните показатели ще се пренесат и у нас, категоричен беше Кръстев.

ФЕД вдигна лихвата за четвърти път тази година

У нас няколко са големите предприятия в различни сектори, които са пряко зависими от природен газ. При рязко покачване на цената или липса на доставки те ще бъдат принудени за ограничат производството или да спрат работа и да освободят голяма част от работниците, каза Георги Вулджев.

“Не става въпрос за цялата българска промишленост, а заетостта в определени региони на страната е силно зависима от тези няколко предприятия. Така може да се получи рязък скок на безработицата там”, допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg