Парите за България по Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени, ще дойдат в рамките на тази година.

Ще получим 13 процента финансиране от момента, в който бъде одобрен. Това каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов на пресконференция за отчет дейността на кабинета.

Планът не е предаден на Европейската комисия, има малко забавяне по две причини, каза вицепремиерът.

Тръгва трета фаза за подкрепа на засегнатите от Covid бизнеси

Едната причина е заради решението на нашите предшественици да не го подават и някои технически неизправности, които бяха оставени за нас да решим, обясни той. При встъпването ми в длъжност открих някои критики от ЕК, по които работим активно в последния месец, допълни той.

Втората причина за забавянето е нашето желание да подобрим плана и да направим корекции, които да гарантират, че този ресурс се използва по най-добрия начин и не се прави компромис с него, отбеляза Пеканов.

istock
istock

Има над 30 нови проекта, повечето от които са много хубави, някои обаче не отговарят на критериите на ЕК, посочи вицепремиерът. Има около 10 нови проектни предложения, които ще разглеждаме и искаме да влязат в плана, допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg