Министерството на здравеопазването е в процес на ускорена подготовка на проектни предложения по обявените от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Насоки за кандидатстване по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Мерки за справяне с пандемията". Това съобщиха от пресслужбата на МЗ.

Процедурата е по приоритетна ос 9 "Подкрепа за здравната система за справяне с кризи" на ОП "Региони в растеж" 2014-2020, посочиха от пресслужбата.

Конкретен бенефициент е МЗ, като проектите могат да бъдат изпълнявани и в партньорство между МЗ с общини и/или с общински лечебни заведения. Общият бюджет по процедурата е 129 271 258.60 лв., а крайният срок за подаване на проектните предложения от страна на МЗ е 29 юли 2021 г., 19.00 ч.

Как се представи България при отчитане на харчовете за анти Covid мерките

Дейностите по процедурата са насочени към укрепване на капацитета на болничната мрежа чрез реконструкция, проектиране и ремонтни дейности за обособяване на изолирани структури за лечение на пациенти с COVID-19 към болници, осигуряване на медицинско и болнично оборудване за структурите, създадени за лечение и грижи за пациенти с COVID-19, повишаване на капацитета на центровете за трансфузионна хематология за диагностика на COVID-19 и внедряване на телемедицина, с оглед намаляване на контактите на инфектираните с коронавирус пациенти при получаване на медицински грижи.

istock
istock

В момента МЗ анализира нуждите на лечебните заведения, които основно са поемали и се очаква да поемат лечението на пациентите с COVID-19 в цялата страна. От изводите в анализа ще бъдат изработени критерии и методология за подбор на конкретни лечебни заведения, които ще бъдат включени в проектното предложение. На този етап от лечебните заведения не се изисква да подават информация към МЗ.

От МЗ ще бъде направена и преценка за вида и количеството на нужната апаратура, в съответствие с изискванията в Насоките за кандидатстване. Апаратурата и оборудването ще включват апарати за подпомагане на дишането, пациентски монитори, рентгенови мобилни устройства, ехографи, дефибрилатори, газово-кръвни анализатори, болнични легла и легла за интензивна грижа с постелъчен болничен инвентар и др.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg