Агенцията по обществени поръчки ще оповестява имената на нарушители по търгове и конкурси до 1 март всяка година.

Допусналите умишлени нарушения на правилата ще бъдат отрязани от участие в нови.

Това е записано в предложения за промени в правилника за обществените поръчки, предложен от финансовото министерство за обществено обсъждане.

Здравното министерство иска НАП да провери болници и търговци на лекарства

Всяка поръчка с обявяването си в онлайн платформата ще получава уникален номер, за да бъде следено нейното изпълнение. При непланирано прекъсване на платформата за над 2 часа всички срокове се удължават с времето, през което платформата не е работила.

istock
istock

В специален регистър ще се публикуват решенията, обявленията, документациите, протоколите и докладите, сключените договори, както и всички изменения в тях.

Предвиден е специален ред за обявяване и съхраняване на информация за поръчки извън платформата - при класифицирана информация, представяне на мостри или макети или на оферта, подготвена с използване на специфични инструменти и устройства, или формати на файлове, поддържани от приложения, които не са общодостъпни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg