Министерството на здравеопазването ще изработи законопроект, с който частните лечебни заведения ще прилагат същите правила по отношение на Закона за обществените поръчки, както държавните и общинските лечебни заведения.

Това обяви министър Кирил Ананиев след сигнала на управителя на Здравната каса Дечо Дечев за огромни разлики в цените на лекарствата, реимбурсирани от касата, предаде БНР.

Ананиев ще поиска от НАП да провери болниците и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онко-хематологичните лекарства.  Ще бъде направена и проверка на финансовите резултати на лечебните заведения, като ще бъдат сверени с позитивния лекарствен списък на Касата.

Българинът доплаща за здраве все повече от джоба си

В МЗ е получен сигнал за лекарството за онкоболни "Пеметрексед", което е закупено от 9 болници на цена от 129 до 1063 лв, което е 7 пъти разлика в цената. Управителят на Здравната каса доктор Дечо Дечев поясни:

"Първите 10 лечебни заведения, които са отчели фактури към касата и тя ги е платила, всичките, 100% от тях, са частни лечебни заведения".

Министър Ананиев коментира, че ще се вземат редица мерки, предвиждащи частните лечебни заведения да прилагат същите права, както държавните. 

Кирил Ананиев
БГНЕС

Той поясни, че досега не е имало сигнали в министерството за такива огромни разлики в цените на лекарствата, купувани от държавни и частни болници. 

Пропуск в закона оставя пациенти над 18 години без лечение

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова също обеща пълна проверка на случая:

„Ще направим всичко възможно да се изясни конкретната ситуация, от една страна да гарантираме равнопоставеност и от друга да дадем сигурност на българските граждани, че средствата за здравеопазване, които се увеличават всяка година, отиват именно да се подобри здравето на хората".

Д-р Дечо Дечев ще бъде изслушан днес по време на заседанието на фронталната комисия по здравеопазване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg