На пазарите на труда в страните членки от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) търсенето остава по-голямо от предлагането, а безработицата е на най-ниското си ниво от началото на 70-те години на миналия век.

Въпреки това номиналните заплати не са успели да наваксат ефектите от високата инфлация и реалните доходи на заетите са намалели в 30 от 34-те страни от ОИСР. Това сочат резултатите от най-новия доклад на ОИСР за перспективите пред пазара на труда.

Реалната стойност на законоустановените минимални заплати в много от страните от организацията е запазена благодарение на редовното адаптиране на възнагражденията към темповете на растеж на цените. Това е особено важно, тъй като високата инфлация затруднява домакинствата с ниски доходи, пише в заключенията от доклада.

Вижте минималните заплати в ЕС

Вземайки предвид инфлацията, спрямо същия период на миналата година, а най-значително намаление на реалните възнаграждения е отчетено в Унгария - 15,6 на сто, допълва Ройтерс.

В много страни и сектори печалбите на компаниите са нараснали с по-голям темп от разходите им за труд, което предполага, че кризата с разходите за живот не се споделя поравно от всички, алармират експертите.

о

Все по-бързото развитие на изкуствения интелект (ИИ) вероятно значително ще засегне работните места. Първоначалните резултати от проучването сочат, че при използването на ИИ в производствения и финансов сектор се забелязва спешна необходимост от навременни политики, които да позволят на държавите, фирмите и хората да се възползват от ИИ, като същевременно елиминират рисковете.

Готови ли са фирмите у нас да използва AI в бизнеса си

Според доклада пазарите на труда остават много затегнати в повечето страни от ОИСР, въпреки че в много от тях броят на свободните позиции е намалял. Заетостта се стабилизира на ниво, малко по-високо от това преди пандемията от КОВИД-19, докато нивата на безработица в ОИСР остават исторически ниски.  

Участието на пазара на труда също се е увеличило, като неактивните хора в трудоспособна възраст са по-малко, отколкото преди пандемията, а средният брой отработени часове е над или малко под нивата преди 2020 година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg