Максимално бързо предоставяме нашето решение на Народното събрание, за да може, в кратки срокове, страната ни да започне да прилага инструмента SURE.

Така ще допълним националните ни усилия за преодоляване на пандемията и на социално-икономическите й последици за работниците и самостоятелно заетите лица. 

Борисов: Можем да преодолеем пандемията, идват и ваксините


Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното извънредно правителствено заседание, на което Министерският съвет прие решение да предложи на Народното събрание да ратифицира със закон Споразумението за заем между Европейския съюз като заемодател и България като заемополучател.
 

По време на заседанието министърът на финансите Кирил Ананиев отбеляза, че чрез европейския инструмент се очаква средно месечно между 4500 и 5000 работодатели да бъдат подкрепяни за запазване на около 140 000 служители и работници.

МС
МС

Максималният размер на средствата, които Европейският съюз може да отпусне на България по инструмента SURE, e 511 000 000 евро, с 15-годишен максимален среден срок до падежа.

България със заем от ЕС за борба с безработицата

Срокът на разполагаемост на предоставената финансова помощ е 18 месеца, считано от 30 септември 2020 г.

Инструментът за временна подкрепа е създаден с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства вследствие на пандемията от COVID-19.

На 7 август България отправи официално искане за финансова помощ по линия на SURE. Споразумението беше подписано от министър Ананиев на 26 ниември. и от Европейската комисия на 11 декември.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg