ЕС отпуска заеми в размер на 100 милиарда евро на местния бизнес за запазване на работни места по време на пандемията, съобщи информационният сайт „The Brussels Times”.
 

Европейската комисия ще похарчи 100 милиарда евро за финансова подкрепа на предприятия, засегнати от пандемията, като подпомогне доходите на служителите си.

Дават пари на фирмите по две нови мерки за подкрепа

Средствата ще бъдат предоставени като заем на 16 от държавите-членки.

След това всяка държава ще инвестира на местно ниво в така наречените схеми за краткосрочна заетост. Схемите могат да бъдат използвани, когато предприятията трябва да съкратят работното време на персонала, но все пак искат да изплащат пълния размер на заплатите.
 


Страните получатели са Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания. 

Как ще се отрази единна минимална заплата за целия ЕС

Мярката е част от рамката на ЕК Подкрепа за намаляване на рисковете от безработица при извънредни ситуации (SURE). Тя е създадена, за да помогне на държавите-членки да запазят работните места по време и след пандемията.
 

SURE ще предостави 100-те милиарда евро под формата на социални облигации, което гарантира на инвеститорите, че техните инвестиции могат и ще бъдат изразходвани само за запазване на работните места.

В профила си в Twitter председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен написа, че тези средства ще дадат „шанс на инвеститорите да допринесат за усилията ни за намаляване на социалното въздействие на пандемията”.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg