Как би се отразило въвеждането в Европейския съюз на минимална работна заплата за всички държави-членки, както поиска Урсула фон дер Лайен в първия си доклад за състоянието на съюза? Председателят на комисията подчертава, че всички трябва да имат достъп до минимално възнаграждение:

"Аз съм силен поддръжник на колективното договаряне и предложението ще съдържа в пълна степен националните компетенции и традиции." Какво ще бъде отражението на такова възможно решение върху конкурентоспособността на икономиките и върху производителността на труда? Каква може да бъде новата мотивация за работника, ако той знае, че минимумът е осигурен за всички?
 
Трудно е това начинание, коментира главният асистент в Катедра Международни икономически отношения УНСС Моника Моралийска пред БНР. Евродепутатите трябва да приемат законова рамка, която да регулира отношенията работодател – работници, но няма как да има една-единствена мярка за минимална заплата за всички държави-членки, каза в ефира евродепутатът Андрей Ковачев.
 
Според Моралийска този призив на Урсула фон дер Лайен да се вземат мерки на територията на всяка страна от ЕС да се гарантира минимално работно възнаграждение за осигуряване на достоен живот, е важен заради риска от бедност и социално изключване.
 

istock
istok

"За съжаление в ЕС, въпреки че тенденциите бяха положителни преди коронакризата, голям дял от населението на ЕС е в категорията на риск от бедност и социално изключване, голям дял имат и т.нар. "работещи бедни" – 1 от 6 европейци, има и още по надолу в скалата – едва свързвакщи двата края. ЕК по принцип няма правомощия да се меси и да определя минималната заплата и много работодателски организации реагираха остро.

Но ЕК има компетенциите да работи за икономическо развитие и за сближаване. Комисията направи на два етапа обществено обсъждане между социалните партньори, при което се установи, че има нужда да се намеси с някаква инициатива в тази област. Второто обсъждане е за това какъв да бъде този инструмент, така че хем да защити работещите, хем да не се нарушат балансът и диалогът между социалните партньори в една държава, допълни тя.

Максимална заплата у нас - възможно ли е

Според Андрей Ковачев, зам.-председател на групата на ЕНП, социалната пазарна икономика категорично не е лява идея и работещите имат право на справедливо възнаграждения, което осигурява достоен стандарт на живот. Цялата пазарна икономика още от времето на Бисмарк не е нещо, свързано с леви идеи. Комисията ще предостави законодателно предложение за подкрепа на държавите-членки, с цел създаване на рамка за минимални работни заплати.

istock
istock

Всички трябва да имат достъп до минимално възнаграждение чрез колективни трудови договори или чрез законоустановени работни заплати, които са на национално ниво. Много държави-членки вече имат такава рамка, обясни евродепутатът. По думите му минималната работна заплата е ефективен инструмент и е време този инструмент да бъде използван във всички страни на ЕС, но няма как да има една-единствена минимална работна заплата, приложима за всички.
 
Андрей Ковачев очаква в следващите месеци ЕК да излезе със законодателно предложение, което да бъде разглеждано от ЕП и от Съвета и да се даде рамката, без да се изземват правомощията на всяко правителство, на социалните партньори във всяка страна-членка на ЕС, които да разработят методологията и нивата на движение на тази минимална работна заплата.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg