Когато се заговори за заплати традиционно излизат на дневен ред споровете между синдикати, работодатели и правителството за размера на минималната заплата.

Покрай антиправителствените протести и убеждението на синдикалистите, че една от причините за тях е чувството за социална несправедливост и неравенствата се роди нова идея - дали не е дошло времето за обсъждане на обществено приемлива максимална заплата.

Ще се повиши ли минималната заплата догодина

Идеята, че в България идва времето за дебати по темата за обществено приемлива максимална работна заплата, дойде от президента на КНСБ Пламен Димитров на наскоро проведен синдикален форум по проблемите на сектор „Енергетика“, съобщава БНР.

istock
istock

Формалният повод беше анализ, който сочи, че разликата в заплащането между различните специалисти в този сектор е пет пъти при средно осем пъти за цялата страна. България е първенец в Европейския съюз по подоходно неравенство с широко разтворена ножица между доходите на най-богатите и най-бедните слоеве на населението.

"В България неравенствата са най-тежки в целия Европейски съюз - 8 пъти между най-ниските доходи и най-високите доходи, при това най-високите декларирани и няма как това да не са адресира в икономически, социален, синдикален и всякакъв друг проблем, става обществено политически проблем".

Одобриха допълнително пари за 3 министерства

Потърсени за коментар, представители на работодателските организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България и Българската стопанска камара, отказаха с аргумента, че в пазарната икономика възнагражденията се определят според пазара. И че не случайно има така наречените „ловци на глави“. Специално в АИКБ споделят тезата, че нито минимална, нито максимална работна заплата са полезни.


Адриан Николов от Института за пазарна икономика е силно скептичен относно идеята за таван на заплатите и постави въпроса за обхвата на подобна мярка:

"Според мен това е една силно популистка теза, която не мисля, че някога ще бъде много сериозно обсъждана, било то в контекста на социалния диалог, в правенето на политики на доходите в парламента и в правителството". 

Според Николов максимални възнаграждения в частни фирми биха имали деструктивен ефект, обаче има резон да се мисли в посока на слагане на таван на възнаграждения в държавни структури.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg