Правителството одобри 10 милиона лева допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи за тази година. 

Средствата са за финансово обезпечаване на договори, свързани с издаването на българските лични документи.

Кабинетът гласува и над 100 хиляди лева допълнителни разходи за Министерството на културата.

Отпускането им е свързано с новите социално-икономически мерки в отговор на епидемичната криза, договорени в управляващата коалиция и одобрени от правителството.

Одобряват още пари към общините за образование

Те предвиждат 30 процента увеличение на разходите за персонал, който работи на терен, с граждани, в областни и общински администрации.

istock
istock

Осигуряването на средствата  ще позволи увеличение на основните месечни заплати на служителите в националния институт за недвижимо културно наследство с до 30 процента.

По-високи заплати ще получават служители в НОИ, НЗОК и НСИ

Такъв ще бъде ръстът и на заплатите за българските дипломати, които са натоварени с дейности по превенцията на разпространението на Covid-19. Правителството одобри допълнителни средства за Министерството на външните работи.

Парите са за разходи в задграничните ни представителства за служители, чиято работа е свързана с ограничаване последствията от пандемията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg